Jaarverslag 2016

Partners aan het woord

Ketenverantwoordelijkheid raakt, net als de andere thema’s die in Sustainable & Safe Performance besproken worden, alle aspecten van onze bedrijfsvoering. We vroegen een aantal partners naar hun mening en aanbevelingen hoe Schiphol duurzaam kan blijven groeien.

Ab van der Touw
Tom Sutherland
Remko de Lange
Thom Hienekamp
Anton Brummelhuis
Thomas Rau
John Nederstigt
Ab van der Touw
CEO Siemens Nederland N.V.
Naar een steeds duurzamer vliegreis
Vliegen is een van de oudste en grootste dromen van de mens. In de afgelopen 100 jaar is het reizen per vliegtuig voor iedereen toegankelijk geworden, maar het heeft nog steeds iets magisch. Naast het vliegen zelf, komt er steeds meer aandacht voor de veiligheid van de reis en de impact van vliegen op het milieu. Schiphol, als een van de leidende vliegvelden ter wereld, neemt samen met haar partners verantwoordelijkheid en zet in op het terugdringen van de eigen CO2-footprint en het optimaliseren van de veiligheid van de reiziger, zonder dat dit de beleving en de doorstroming belemmert. Als partner van Schiphol levert Siemens op dat gebied haar bijdrage. Ook werkt Siemens met Airbus samen aan de verduurzaming van de vliegreis zelf. Innovatieve, hybride elektrische vliegtuigen zullen in de nabije toekomst de impact op het milieu tot een minimum terugbrengen. Zodat ook toekomstige generaties onbelemmerd van de magie van het vliegen kunnen blijven genieten.
Tom Sutherland
Environment Manager TUI fly
Vernieuwen luchtvaartproces
Duurzaamheid en innovatie vormen een enorme groeisector, met name in de luchtvaart. Door te zorgen dat Schiphol op beide gebieden vooroploopt, kan groei worden gestimuleerd en welvaart worden vergroot. Schiphol kan dit stimuleren door incentives. Daarmee waarborgt Schiphol haar koppositie en zorgt ten opzichte van concurrenten voor een ‘competitive advantage’. Creëer als Schiphol in samenwerking met een kleine groep airlines een duurzaamheidsplatform. De uitdaging zal liggen in het openlijk delen en bespreken van duurzaamheidsinitiatieven. Voorbeelden die goed passen bij een leisure carrier en die duurzaamheid bevorderen, is het mogelijk maken van bufferafhandeling en daarmee het reduceren van onnodige sleepbewegingen. Het faciliteren van remote ‘baggage-drop off’ en ‘check-in’ buiten het luchthaventerrein kan de piekdrukte in de vertrekhal verminderen en daarmee het energiegebruik. Dit bevordert tevens klanttevredenheid en efficiëntie. Laten we met ons allen op zoek gaan naar innovatieve, duurzame en slimme vernieuwingen van het luchtvaartproces.
Remko de Lange
Vanderlande Strategy and Business Development
Doorbreek de cirkel
Schiphol is reeds 50 jaar een belangrijke innovatie partner voor Vanderlande. Samen hebben we diverse duurzame en circulaire innovaties in praktijk gebracht. We zien de relevantie en urgentie om circulaire stappen te zetten in de maatschappij en industrie toenemen. Schiphol zal de voorstrekkersrol/voorbeeldfunctie kunnen invullen door het opschalen van circulaire businessmodellen. Businessmodellen zoals ’pay-per-use’, lease of terugkoopconstructies passen hierbij, en zullen leveranciers in staat stellen en noodzaken om circulaire materiaalstromen te omarmen. Idealiter worden partners – uit de hele keten – in een vroege fase van de (her)ontwikkeling van Schipholterreinen betrokken. Een nieuwe manier van werken die soms complex en spannend kan zijn, dit omdat de huidige kaders waarin we gewend zijn te denken moeten worden opgerekt. Want, zoals CEO Jos Nijhuis tijdens Airports Going Green zei “It’s not easy being green, but it is the only way”. Vanderlande kijkt ernaar uit om gezamenlijk de circulaire toekomst een stapje dichterbij te brengen.
Thom Hienekamp
Directeur BN Parking (onderdeel van Ballast Nedam)
Stimuleer MVO expliciet in tenders
Het is een mooie ambitie om de meest duurzame luchthaven(onderneming) te willen zijn. Dat brengt een morele plicht met zich mee. In de aanbesteding door Schiphol Group werd gestuurd op duurzaam ondernemen en duurzame materialen. Bij de bouw van P3 is biologische verf gebruikt en gerecyclede grondstoffen afkomstig van het luchthaventerrein. We hebben via social return (een ander onderdeel van corporate responsibility) een medewerker aan een baan geholpen. Niet alleen voor de duur van het project, maar ook daarna. Schiphol kan inclusief ondernemen stimuleren door dit explicieter mee te nemen in de Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-criteria van haar tenders. Zo kan zij haar voortrekkersrol als initiatiefnemer van Luchtvaart Inclusief ook daadwerkelijk vormgeven. Zo kan Schiphol voorop blijven lopen.
Anton Brummelhuis
Senior Director Sustainability Philips Lighting
Towards a circular hub
Schiphol Group has strong ambitions to become one of the world’s most innovative and sustainable airports and to reach their 2030 environmental goal of zero waste. We recognise Schiphol Group as one of the leading companies in the transition to a circular economy. Implementing Circular Lighting for the airport’s Departure Lounge 2 in partnership with Philips Lighting, Engie Services and Turntoo helps Schiphol to halve the energy and to avoid waste to landfill. And as the founding father of the circular expo in the Netherlands Schiphol Group enables the creation of world’s first circular economy hub. I wish Schiphol and partners every success in leading this purposeful transition to a circular economy!
Thomas Rau
CEO Turntoo en CEO RAU Architecten
From Altitude to Attitude: Creating resilient airports with future!
The aviation sector needs new concepts to reconcile passenger growth with planetary boundaries on a local, global en universal level. Its legacy as an innovative leading airport, its capacity and its culture enable Schiphol to lead the change towards a future-proof aviation industry. I envision Schiphol as an airport that will be able to grow by transformation and change seamlessly, adding value to its business and its environment. Not wasting resources, but eliminating waste and operating energy-positive. Means to enable this are a temporary, flexible and modular set-up of its infrastructure, circular assetmanagement, and performance based business models. For its passengers Schiphol will offer a transformational and inspiring journey, which demonstrates that care for travellers can go hand in hand with care for the fundamental principles which make life possible. Schiphol can do this by thinking ahead, using a visionary mindset, improving skills and setting concrete examples. From Altitude to Attitude.
John Nederstigt
Wethouder duurzame economische ontwikkeling en energie Gemeente Haarlemmermeer
Kansen voor gezonde, circulaire samenleving
Haarlemmermeer werkt aan een circulaire samenleving en we zijn flink op weg. Wat deze weg spannend en uitdagend maakt, is de aanwezigheid van Schiphol. Een ontmoetingsplaats waar 24 uur per dag en 7 dagen in de week activiteit plaatsvindt. Activiteiten die invloed hebben op het milieu en de omgeving. We hebben – met Schiphol en KLM – de ambitie om de meest duurzame luchthavenregio van Europa te worden. Ik ben ervan overtuigd dat een gezond milieu en economische welvaart samen kunnen gaan. Maar: dan moeten we de focus in de discussie verleggen van hinder, lusten en lasten naar kansen voor ontwikkeling, innovatie en verduurzaming. En de kansen en mogelijkheden voor een gezonde, circulaire samenleving liggen voor het grijpen. Daarom biedt Haarlemmermeer onder de rook van Schiphol, innovatie- en experimenteerruimte ten behoeve van nieuwe technieken en businessmodellen in de circulaire economie. Want: we maken onze toekomst zelf.
Lees verder: Governance