Jaarverslag 2016

Onze organisatie

Royal Schiphol Group is een luchthavenonderneming met een belangrijke maatschappelijke opdracht. De luchthavens van de groep, en met name Amsterdam Airport Schiphol, creëren waarde voor de samenleving en de economie. Onze missie is Connecting the Netherlands: Nederland optimaal verbinden met de rest van de wereld. Zo leveren we een bijdrage aan de welvaart en het welzijn – in Nederland en ook daarbuiten.

Het verbinden van Nederland met de rest van de wereld gebeurt niet alleen via Amsterdam Airport Schiphol. Weliswaar is de exploitatie van deze hubairport een van onze voornaamste activiteiten, maar ook onze andere luchthavens in Nederland vergroten onze reikwijdte en kracht. Schiphol Group is volledig eigenaar van de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en heeft een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport.

Verder werken we nauw samen met buitenlandse luchthavens die onze positie versterken. Daaronder vallen de luchthavens van Groupe ADP, waarmee we een kruisparticipatie hebben van 8 procent. Ook is Schiphol Group betrokken bij de activiteiten van JFKIAT in Terminal 4 op JFK International Airport in New York. De groep heeft een strategische samenwerking met de luchthaven Incheon, een belang in de luchthaven van Brisbane, en is actief op de luchthavens van Hong Kong en Aruba. Deze internationale activiteiten dragen significant bij aan het resultaat van Schiphol Group. We ontwikkelen onze activiteiten op een evenwichtige wijze, in binnen- en buitenland. Hierbij staan onze kernwaarden centraal: betrouwbaar, efficiënt, gastvrij, inspirerend en duurzaam.

We kunnen mede dankzij deze activiteiten en de kracht van de groep investeren in groei en topkwaliteit. Samen met onze sector- en businesspartners, de overheden en onze omgeving, kunnen we onze opdracht vervullen om de Mainport Schiphol verder te ontwikkelen als multimodaal knooppunt. Amsterdam Airport Schiphol positioneren we als Europe’s Preferred Airport, de voorkeursluchthaven voor reizigers, airlines en logistiek dienstverleners.

In de loop der jaren is de luchthaven Schiphol uitgegroeid tot een van de grootste hubairports in Europa, met 322 directe bestemmingen. In 2016 groeide het aantal reizigers via Schiphol met 9,2 procent naar bijna 63,6 miljoen. Het vrachtvolume steeg met 2,5 procent naar een recordvolume van bijna 1,7 miljoen ton. Schiphol is een marktplaats van belang: alleen al op het luchthaventerrein is een vijfhonderdtal bedrijven gevestigd met ongeveer 65.000 werknemers.

Het aantal reizigers via Rotterdam The Hague Airport steeg met 0,3 procent. Het aantal reizigers via Eindhoven Airport steeg met 9,3 procent. In 2016 vlogen in totaal 70,0 miljoen passagiers via de Nederlandse luchthavens van Schiphol Group, een stijging van 8,9 procent.

Om haar positie te handhaven en haar maatschappelijke opdracht te kunnen blijven vervullen, investeert Schiphol Group in de infrastructuur en de faciliteiten op de luchthavens. We streven naar een balans tussen een redelijk rendement op het eigen vermogen en concurrerende havengelden. Het solide financieel beleid is erop gericht nu en in de toekomst volledig zelfstandig te kunnen voorzien in de financiering. Schiphol Group heeft vier aandeelhouders: de Staat der Nederlanden voor 69,8 procent, de gemeente Amsterdam voor 20,0 procent, Groupe ADP voor 8,0 procent en de gemeente Rotterdam voor 2,2 procent.

Schiphol Group

 

Lees verder: Onze activiteiten